Hack #1 Kick af van suiker

Soorten suiker

We onderscheiden twee typen suikers: toegevoegde suikers en van nature aanwezige suikers.

Toegevoegde suikers

Toegevoegde suikers kunnen zowel geraffineerde als natuurlijke suikers zijn. Beide zijn suikers die uit hun natuurlijke bron zijn gehaald, geraffineerde suikers zijn vervolgens ook nog fabrieksmatig bewerkt.

  • Voorbeelden van geraffineerde suikers: kristalsuiker, basterdsuiker, rietsuiker

  • Voorbeelden van natuurlijke suikers: honing, agavesiroop, ahornsiroop

Natuurlijke suikers kunnen nog een héél klein beetje mineralen uit hun oorspronkelijke bron bevatten, maar dat is verwaarloosbaar. Je lichaam verwerkt toegevoegde suikers — of ze nu natuurlijk of geraffineerd zijn — uiteindelijk op vrijwel dezelfde manier: ze worden snel opgenomen en veroorzaken een snelle stijging van je bloedsuiker. Daarom worden ze ook wel “snelle suikers” genoemd.

Van nature aanwezige suikers

Daarnaast zijn er van nature aanwezige suikers. Dit zijn suikers die van nature in een voedingsmiddel zitten dat ook andere voedingsstoffen bevat. Denk aan suiker in fruit, zoals een sinaasappel — dat naast vitamine C ook vezels en antioxidanten bevat. Of aan zoete groenten zoals wortel, die naast natuurlijke suikers ook vezels, bètacaroteen en kalium bevatten. Of zuivelproducten, die naast lactose (= melksuiker) ook eiwitten, calcium, vitamine B12 en andere belangrijke voedingsstoffen leveren.

Omdat deze suikers verpakt zitten in een voedingsmiddel met vezels, vitamines en mineralen, worden ze langzamer opgenomen en leveren ze meer voedingswaarde dan toegevoegde suikers. Echter dit betekent niet dat het verstandig is hier onbeperkt van te eten.

Om een voorbeeld te geven: deze reep van Nākd is 100% natuurlijk en en bevat geen toegevoegde suikers. Maar hij bestaat wel voor 74% uit dadels en rozijnen. Dadels en rozijnen bestaan voor bijna 100% uit suiker. Deze reep bevat daardoor ruim 17g suiker, wat gelijk staat aan meer dan 4 suikerklontjes (om het even te visualiseren). Daarom is het belangrijk om het etiket altijd goed te controleren, ook als er “zonder toegevoegde suikers” op staat.